Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ντροπή κι αίσχος στην ελληνική τηλεόραση



Το φαινόμενο του επιπέδου της ελληνικής τηλεόρασης το βιώνουμε χρόνια τώρα με εκπομπές που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ποικίλα προγράμματα πέρασαν απ' τα βλέφαρα των τηλεθεατών,αποσπώντας πολλές φορές αξιοπρόσεκτα ποσοστά τηλεθέασης,ανάξια του περιεχομένου τους. Έτσι λοιπόν, το μέσο αυτό ενημέρωσης σιγά σιγά απέκτησε άλλο στόχο πέραν του αρχικού (ενημέρωσης), εκείνον της τέρψης και ψυχαγωγίας. Ολοένα και περισσότερο αποκτούσε μορφή κοινωνικού αποχαυνωτισμού, εξυμνώντας μέσω των προβαλλόμενων εκπομπών, το εύκολο χρήμα σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της ανθρώπινης νοημοσύνης και του εξευτελισμού

Έτσι,ύστερα από χρόνια παρατηρήθηκε σταδιακή απαξίωση των εκπομπών αυτών οδηγώντας τους τηλεοπτικούς παράγοντες σε αδιέξοδα και άκαρπη σπατάλη κεφαλαίων. Όλα έδειχναν ότι η κοινωνία είχε σιχαθεί όλον αυτόν τον "υπορεαλισμό", την ψευτοκουλτούρα και την παραπληροφόρηση κι ότι άρχιζε να συνειδητοποιεί και να αντιλαμβάνεται το πραγματικό πρόσωπο της τηλεόρασης και την απόκλισή της από όσα εκπροσωπούσε.
Πρόσφατα,διάβασα ότι ο ΑΝΤ1 ετοιμάζει καινούργιο τηλεοπτικό σόου με την ονομασία "Fab5", με πρωταγωνιστές "προσωπικότητες" όπως Ηλίας Ψινάκης,Τρύφων Σαμαράς, Λάκης Γαβαλάς, Καπουτζίδης και άλλοι. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι: "Πόσες μούντζες πρέπει να φάνε όλοι αυτοί οι τηλεοπτικοί παράγοντες για να καταλάβουν επιτέλους ότι μας αφήνουν παγερά αδιάφορους οι τηλεοπτικές κομπίνες τους; Ότι δεν υπάρχει τίποτα μα ΤΙΠΟΤΑ απολύτως που να μπορούν να προσφέρουν πνευματικά όλοι αυτοί οι ψευτοδιάσημοι; Ότι πάψαμε να ενδιαφερόμαστε για τις πούδρες του κ.Γαβαλά, τις τρίχες του κ.Σαμαρά,τους συντρόφους του κ.Ψινάκη και τα υπόλοιπα κουτσομπολιά της show biz;" Προσωπικά, η απογοήτευση μου είναι μεγάλη, αφού σε τέτοιες εποχές όπου αρχίζει να κάνει την εμφάνιση του το φαινόμενο της μετανάστευσης κι όπου το χρέος της Ελλάδας μοιάζει αδύνατο να εξοφληθεί, γίνονται τέτοιες σπατάλες σε ανούσια τηλεοπτικά shows.
Όλα αυτά με κάνουν να απορώ λοιπόν για τη φύση του ανθρώπινου γένους। Έχει αρχίσει όντως να "ξυπνάει" όλος αυτός ο κόσμος ή είναι αργά πλέον; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο δεν υπάρχουν αντιδράσεις, το φαινόμενο αυτό θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα υποβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο τη νοημοσύνη μας, το μορφωτικό μας επίπεδο και τον πολιτισμό που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Διότι πολιτισμός είναι η ίδια η κοινωνία κι όσα αυτή κάνει για να κερδίσει ένα καλύτερο, ελπιδοφόρο μέλλον. Ξυπνάτε λοιπόν ρε...

Παρατήρηση: Περισσότερες αδερφάρες δε μπορoύσαν να χωρέσουν σε μια εκπομπή. Και πριν 2-3 χρόνια έκοψαν τον Μπομπ Σφουγγαράκη επειδή περνούσε ομοφυλοφιλικά μηνύματα όπως λέει κι ο Μπραφ. Εύγε στο Ε.Σ.Ρ.

Ιωσήφ Μάντζαρης (Ο Χρόνος της Παρακμής)