Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Καστανάκη....



Είναι κάποιες φωνές από αυτές που ονομάζουμε "ραδιοφωνικές".Πολλοί είναι αυτοί ο Γιάννης Πετρίδης,η Αφροδίτη Σημίτη,ο Κωνσταντίνος Τζούμας,ο Μάκης Προβατάς και φυσικά ανάμεσά τους βρίσκεται ο Γιάννης Καστανάκης.Τον ακούγαμε δύο χρόνια στο βήμαfm 99,5 ,όπως όλες οι συνεργασίες κάποτε τελειώνουν,και πλέον ο Γιάννης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην ραδιοφωνική του καριέρα.Στην ηλικία του πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν ακόμα το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν,ο Καστανάκης όμως ήξερε από μικρός ότι είναι γεννημένος για να κάθεται πίσω από ένα μικρόφωνο,να βάζει μουσικές και να στέλνει για βόλτες τον κόσμο.Για να δούμε τί μας είπε:
(Συνέντευξη Μάνος Κανδεράκης)

1)Μια γενική ερώτηση, λίγα λόγια για τον Γιάννη Καστανάκη

Είμαι 33 ετών. Είχα πάντα τη μουσική για παρέα και οι κασέτες και οι δίσκοι ήταν τα παιχνίδια μου. Ασχολούμαι με το ραδιόφωνο από τα 14 μου και τα τελευταία δύο χρόνια μένω και δουλεύω στην Αθήνα.

2)Είσαι άλλος ένας από αυτούς, που έχασαν τη δουλειά τους, συγκεκριμένα στο Βήμα fm.Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, τελικά όντως η κρίση χτύπησε τα media, ή όλα αυτά είναι μια πρόφαση να πετάμε κόσμο έξω;

Στη δική μου περίπτωση, δεν συσχετίζονται η οικονομική κρίση και η λήξη της συνεργασίας μου με το σταθμό. Απλά έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας μας.
Αναφορικά τώρα με την κρίση δεν είμαι ο ειδικός να μιλήσει για τις επιπτώσεις της. Αλλά θα το πω απλά: όταν γύρω σου πέφτουν βόμβες κάποια θα σε πάρει και σένα ξώφαλτσα.

3)Τελικά το σύστημα είναι αξιοκρατικό; Διότι βλέπουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις, δεν έχουν ένα επίπεδο και μένουν. Και από την άλλη νέα παιδιά διαβασμένα, ενημερωμένα φεύγουν. Γιατί;

Ε να μην τους βλέπετε. να μην τους ακούτε .. Και να μην τους διαβάζετε αυτούς που θεωρείτε ότι δεν αξίζουν. Αν δεν αρέσει στον κόσμο η δουλειά τους πως θα παραμείνουν;;; Εγώ πάντως δεν παρακολουθώ κάτι απλά επειδή δεν έχει κάτι άλλο η τηλεόραση (άσε που την έχω κλειστή δυο χρόνια τώρα). Πόσο μάλλον να ακούσω μια εκπομπή στο ραδιόφωνο που δεν μου αρέσει. Έχω επιλογή. Και λέγεται ''κουμπάκι''.

4)Το ραδιόφωνο πώς μπήκε στη ζωή σου; Είχες στήσει πιτσιρικάς, κάποιον πειρατικό σταθμό ή απλά υπήρχε μια έλξη με το μέσο;

Τι μου θύμισες τώρα. Είχαμε όντως για 2 εβδομάδες ένα πειρατικό σταθμό με κάτι φίλους στο κλιμακοστάσιο μιας πολυκατοικίας. Το σήμα του έπιανε μέχρι την απέναντι πολυκατοικία. Χα!

Είχα συνειδητοποιήσει από μικρός αυτή την έλξη που λες. Και στα 14 μου πήγα στο σταθμό που άκουγα τότε στην Κρήτη, τους ζήτησα να μου δώσουν μια εκπομπή, εκείνοι είδαν μάλλον τη ''σπίθα'' μου και την Κυριακή στις 25 Ιουλίου του 1993 έκανα την πρώτη μου εκπομπή. Έπαιζα μόνο 50'ς και 60'ς από τον διεθνή χώρο. Διάβαζα πολύ, ενημερωνόμουν και όλη την εβδομάδα '''έστηνα'' την εκπομπή για να είμαι έτοιμος κάθε Κυριακή. Αξέχαστες εποχές.

5)Είσαι μια από τις πιο αισιόδοξες φωνές στο ραδιόφωνο, διότι εκεί που είμαστε με το κεφάλι κάτω, σε ακούμε, να μας στέλνεις για βόλτες στην πόλη. Από που αντλείς αυτή τη διάθεση, έχεις φιλοσοφήσει διαφορετικά τη ζωή;

Η ζωή έχει τόση ομορφιά που είναι αχαριστία να κοιτάμε μόνο την ασχήμια της και τις δυσκολίες. Είχα πάντα μέσα μου μια αισιοδοξία. Απλά τα τελευταία χρόνια έψαξα μέσα μου να βρω την αλήθεια που με εκφράζει και μου ταιριάζει. Όταν δεν περπατάς στα σκοτεινά, το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο. Αναζήτησα βοήθεια - όταν ένιωσα να την χρειάζομαι- και ευτυχώς συνάντησα ένα πνευματικό άνθρωπο που με βοήθησε, αυτό που κάποιοι θα έλεγαν ψυχολόγο. Δούλεψα με τον εαυτό μου και συνεχίζω να το κάνω κάθε μέρα.

6)Η Αθήνα σαν πόλη, έχει μετατραπεί σε «απαγορευμένη» ζώνη. Καταστήματα, θέατρα κλείνουν, κόσμος αποφεύγει να κυκλοφορεί εκεί τις βραδινές ώρες. Γιατί πιστεύεις ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση; Εσύ πώς φαντάζεσαι τη βόλτα στην πόλη, υπό αυτές τις συνθήκες;

Πριν λίγο καιρό ενώ ήθελα να δω μια παράσταση έμεινα σπίτι γιατί υπήρχε ένταση στο κέντρο. Εκνευρίστηκα που έγινε έτσι. ένιωθα εγκλωβισμένος που έμεινα σπίτι από φόβο. Σε τέτοιες περιόδους είναι που έχει περισσότερη σημασία η βόλτα και το έξω και να μην κλειστούμε στο καβούκι μας. Εξάλλου εμείς είμαστε οι πόλεις.

7)Μέσα από αυτά τα δύο χρόνια στον Βήμα fm, τι θα ήθελες να θυμάσαι; Υπάρχουν εκπομπές που θα κάτσεις σπίτι σου να τις ακούσεις; Ποια προσωπικότητα σε κέντρισε από τον σταθμό ή από τους καλεσμένους σου;

Η συνεργασία με τον σταθμό όπως και νωρίτερα με τον Arrena 89,2 ήταν για μένα σπουδαία εμπειρία και σχολείο. Είμαι ευγνώμων για αυτά τα 2 χρόνια. Θα θυμάμαι τον Μάκη Προβατά που ήταν και ο άνθρωπος που διέκρινε κάτι σε μένα και με ''έφερε'' στην Αθήνα από την Κρήτη αλλά και πολλούς φίλους και συνεργάτες που γνώρισα.
Όσο δε για την προσωπικότητα που με κέντρισε ήταν ο Σταμάτης Κραουνάκης. Ο Σταμ είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος και ήταν για μένα μεγάλη τιμή να έρθει μαζί με τη Σπείρα και να τραγουδήσουν ζωντανά στο studio. Τον γνώριζα και πριν την εκπομπή αλλά το δώρο που έκανε εκείνη τη μέρα θα το έχω πάντα στην καρδιά μου.

8)Πώς ήταν η εμπειρία να κάνεις εκπομπή με μια γοητευτική ηθοποιό, όπως η Κατερίνα Τσάβαλου;

Με την Κατερίνα γνωριστήκαμε στο σταθμό αλλά είναι από εκείνα τα άτομα που από την πρώτη στιγμή ένιωσα σα να την ξέρω χρόνια. Επίσης είναι μεγάλο ''θέατρο'' σαν εμένα.

9)Πες ότι με ένα μαγικό τρόπο, δημιουργούσες, ένα δικό σου ραδιοφωνικό σταθμό. Πώς θα τον ονόμαζες, ποιές ώρες θα διάλεγες να κάνεις εκπομπή και με ποιόν ή ποιά παρτενέρ; Επίσης το βασικότερο τί μουσική θα μας έβαζες;

Αυτή τη στιγμή έχω τη γενική επιμέλεια ενός σταθμού στην Κρήτη. Είναι το Metro 89,2 και μπορείτε να το αναζητήσετε στο www.metroradio.gr. 'Έχει ένα προσανατολισμό Pop - Rock με αρκετές classics αναφορές. Ευτυχώς έχω καλούς συνεργάτες και δεν χρειάζεται να βρίσκομαι συνέχεια στην Κρήτη για να ''κινείται'' το Metro. Εξάλλου με το Internet μπορείς να έχεις πρόσβαση πλέον παντού.
Αν σύντομα επιστρέψω στα ερτζιανά της Αθήνας δεν θα αλλάξω και πολλά σε σχέση με την εκπομπή που παρουσίαζα στο ΒΗΜΑ. Είχα την ευκαιρία να κάνω την εκπομπή μου όπως την ήθελα.

10)Ποιές εκπομπές από άλλους σταθμούς επιλέγεις να σου κρατούν συντροφιά; Να φανταστώ ο Γιάννης Πετρίδης;

Ο Γιάννης Πετρίδης ήταν για μένα μεγάλος δάσκαλος. Τον άκουγα σχεδόν καθημερινά στην εφηβεία μου. Μάθαινα και ενημερωνόμουν.
Είχα την τύχη να μεγαλώσω με την ιδιωτικοποίηση της ραδιοφωνίας και να ακούσω πολύ και καλό ραδιόφωνο. Σήμερα θαυμάζω τις εκπομπές του Κωνσταντίνου Τζούμα, της Όλγας Λασκαράτου (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) ενώ ακούω και διαδικτυακό ραδιόφωνο όπως τον φίλο μου τον Χρήστο Μουστάκα στο m-wordradio.gr.

11)Το βράδυ στο σπίτι σου,για να χαλαρώσεις από την καθημερινότητα, ποιο βιβλίο επιλέγεις για παρέα;

Τα τελευταία δύο χρόνια διάβασα ότι βιβλίο ψυχολογίας έπεφτε στα χέρια μου. Με είχε πιάσει μια μανία. Αλλά το βιβλίο που μου έκαναν δώρο και με γέμισε ελπίδα και χαρά ήταν '' Το κομμάτι που λείπει συναντά το Μεγάλο Ο'' του Σιλβερσταιν. Ένα μικρό παραμύθι με τόσο σπουδαίο μήνυμα.
Οι καινούριοι αγαπημένοι μου συγγραφείς πάντως είναι αυτοί που οσμίζονται το σήμερα και γράφουν στα blogs. Βρίσκω σπουδαία κείμενα στα ημερολόγια των ηλεκτρονικών μου φίλων.

12)Πού θα σε βρούμε αυτό τον καιρό; Επίσης πότε θα ξανακάτσεις πίσω από το ραδιόφωνο; Σου χει περάσει από το μυαλό να ασχοληθείς με ραδιόφωνο μέσω διαδικτύου;

Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω αλλά σίγουρα θα γίνει. Το ραδιόφωνο το αγαπώ. Δεν είναι απλά μια δουλειά.
Όσο δε για το διαδικτυακό ραδιόφωνο συνηθίζω να λέω το εξής: όταν το wifi αποκτήσει σήμα παντού και μπορούμε να ακούμε ραδιοφωνικούς σταθμούς από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου μας, το επίγειο ραδιόφωνο θα μπει σε μια νέα εποχή. Και έτσι θα επιστρέψει και η πολυφωνία. Εννοείται πως θα έκανα ιντερνετικό ραδιόφωνο και έχω κάνει ως καλεσμένος σε εκπομπές.

13)Με την κατάσταση που επικρατεί, την ανεργία και το αδιέξοδο, παρατηρούμε μια αποκέντρωση. Θα ξαναγύρναγες στην Κρήτη;

Όλα είναι πιθανά. Αλλά το συγκεκριμένο δεν το βλέπω κοντινό ενδεχόμενο. Εξάλλου όπως σου είπα και νωρίτερα δεν έχω κόψει την επαφή μου με τον τόπο μου. Αμπέλια πάντως έχω. Και ελπίζω να περάσω τα γεράματα κοιτάζοντας τα.

14)Πες ότι σου δίνω ένα σπρέυ και σου λέω να βάψεις κάποιο τοίχο.Τί θα έγραφες;

Βρες την αλήθεια σου.

15)Αγαπημένη φράση ή γνωμικό

All you need is love.

1 σχόλιο:

Γράψε ό,τι θές κερνάει το κατάστημα...