Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η άλλη πλευρά του νεοέλληνα.....

Υπάρχει η αντίληψη ότι τα παιδιά της γενιάς μου "κοιμούνται",ότι δεν έχουν θέση στα πράγματα και άλλες τέτοιες παπάρες καμαρωτές.Μέσα σε όλη αυτή την απίστευτη σαπίλα,την ασύληπτη ψευτοκουλτουριά,και και και....Υπάρχουν και άτομα αξιόλογα,τα οποία οποία αξίζουν την προσοχή.Δεν είναι οι νέοι που δείχνει ο Λαζόπουλος που λένε διάφορες κοινοτυπίες και ο άβουλος κόσμος αποθεώνει από κάτω,είναι οι νέοι που δε θα τους βραβεύσει κανένας πολιτικάντης και κανένας καθηγητής.Λοιπόν δημοσιεύω στο μπλογκ μια ανοιχτή επιστολή του φίλου Πέτρου από την όμορφη Θεσσαλονίκη,που αγωνίζεται με τους αγανακτισμένους.Αλλά ο αγώνας του είναι καθαρός.


Αγαπητέ συνομίληκε Μάνο Κανδεράκη,
Είμαι ένας από τους Αγανακτισμένους του Λευκού Πύργου. Ποτέ πιο πριν δεν ήμουν ενταγμένος σε κανένα κόμμα και καμμία φοιτητική παράταξη αλλά θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικοποιημένο. Διάβασα με πολυ ενδιαφέρον αυτά που έγραψες στο άρθρο σου όπου εν ολίγοις κατακρίνεις ένα παιδί που μόλις γεννήθηκε. Ένα παιδί που τώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα μπροστά.
Σε θεωρώ αρκετά έξυπνο για να καταλάβεις πως δεν γίνετε μέσα σε 20 μέρες να αλλάξει τα μυαλά του ο Έλληνας. Δεν μπορεί ο κομμουνιστής να συμφωνήσει με το σύντροφό του αριστερό, ούτε ο δεξιός με τον συμπατριώτη του ακροδεξιό. Δεν το είδες 35 χρόνια και το ζητάς σε 20 μέρες; Ωστόσο διατίθεται να το κάνει για αυτό και είναι στις πλατείες. Αυτό που γίνετε εκεί είναι μία 'ζύμωση' όπου ο αναρχικός μιλά με τον κομμουνιστή και ο προοδευτικός με τον φιλελεύθερο και όλοι μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα θα τα δείξει η Ιστορία.
Ωστόσο θα συμφωνήσω μαζί σου. Πράγματι απ'όσα γνωρίζω στην Αθήνα η συνέλευση είναι διχασμένη και πράγματι πουλάνε σημαίες ελληνικές, hot-dog, και τσάντες και όλα τα συναφή που προσδίδουν ένα τόνο πανηγυριού στην όλη κατάσταση. Πράγματι ακούγονται αισχρά συνθήματα για πολιτικές προσωπικότητες και πράγματι μουτζώνουν τη Βουλή. Τα τσιγαριλίκια και οι μπύρες όντως δε λείπουν και οι άνθρωποι όντως χασκογελάνε, βλέπουν θέατρο και μουσική.
Όμως ρε Μάνο υπάρχουν πράγματα που δε μας είπες.
Δε μας είπες για τους παππούδες που ανεβαίνουν στο μικρόφωνο κλαίγοντας και ζητάνε συγγνώμη, για τους παραπληγικούς που ακολουθούν την πορεία και φωνάζουν με όλη τους την ψυχή, για τους νέους πρώην μέλη της ΚΝΕ που πέταξαν την ιδεολογία τους(πράγμα δυσχερές για κομμουνιστή) για χάρη του κινήματος. Δε μίλησες για τις εκείνες τις κυρίες που γονάτιζαν στο μικρόφωνο ζητώντας ενότητα και όχι διχόνοια. Παρουσίασες ένα κίνημα πανηγυρτζίδων παραβλέποντας την πλειονότητα του κόσμου της πλατείας, του δημοκρατικού, του κόσμου της λαικής συνέλευσης που προτείνει και αποφασίζει. Ίσως Μάνο αν καθόσουν λίγο περισσότερο στις πλατείες πριν τις κατακρίνεις να κατόρθωνες να ακούσεις και ορισμένες εξαιρετικές προτάσεις για κοινωνική ευημερία, αναδιάρθρωση και αλληλεγγύη.
Επίσης δε μας είπε πως τα 'μπινελικια' και οι ύβρεις που τους εξαπολύουν οι Αγανακτισμένοι τώρα, τα έτρωγαν οι ίδιοι εδώ και 35 χρόνια από 300 και πλέον βουλευτές που έκαναν τα πάντα για τον εαυτό τους(με εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού). Ξέχασες να μας πεις πως αν προσθέσουμε όλα τα δάκτυλα που μουτζώνουν τη Βουλή δεν θα φτάσουν τα εκατομμύρια που έκλεψαν από την τσέπη μας αυτοί που τώρα είναι μεσα στο Ιερό(το εννοώ) κτήριο της Βουλής. Σε τέτοιες προσωπικότητες δεν δικαιολογείς την αγανάκτηση του κόσμου.
Ανέφερες ότι το να πουλάς 5¤ την ελληνική σημαία είναι ξεπούλημα. Όμως, φίλτατε Μάνο δε μας είπε πως επίσης ξεπούλημα της ελληνικής σημαίας είναι το να παρακινείς την υποστολή της στα Ίμια με τη δικαιολογία τύπου 'Την πήρε ο αέρας'. Είναι προδοσία και έγκλημα κατά της Ελλάδος(τέτοιο ακόμη οι Αγανακτισμένοι δεν έκαναν)
Δεν είπες επίσης την Αλήθεια που εμποδίζει τον κόσμο να έρθει στις πλατείες: Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Η μήπως δεν την ασπάζεσαι; Μήπως αποδέχτηκες και εσύ τη μοίρα της χώρας μας; Κρίμα για έναν 19χρονο να παραιτείται απο έναν Δίκαιο αγώνα.
Ξέχασες Μάνο, και προφανώς γι'αυτό δεν αναφέρθηκες στο γεγονός ότι οι πορείες της προηγούμενης Κυριακής ήταν οι μεγαλύτερες μετά τη μεταπολίτευση. Ξέχασες να εκθιάσεις τη Δημοκρατία των πλατειών που παρόμοια της ο ελληνικός λαός δεν είδε 35 χρόνια τώρα σε κανένα κόμμα, σε κανέναν σύλλογο και σε κανένα εργατικό σωματίο. Δεν κατηγόρησες αυτούς που μας πολεμάνε από κάθε θέση και τονίζουν ξανά και ξανά ότι δεν ξέρουμε που πάμε. Ναι ίσως είναι έτσι. Ίσως όντως να μην ξέρουμε που πάμε αλλά όλοι ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.Όλοι έχουμε ένα κοινό στόχο, τη Δημοκρατία.
Οι θέσεις μας θα βγουν μέσα από το διάλογο. Έναν διάλογο που τρέφεται από τη συμμετοχή. Ξέχασες να καλέσεις τον κόσμο να έρθει στις πλατείες. Ξέχασες, ξέχασες, ξέχασες...
Και κάνεις λάθος. Και ο κόσμος της Πλατείας διαβάζει Καζαντζάκη και όχι μόνο εσυ και όσοι υποστήριξαν ένθερμα το post σου στο Aixmi.gr. 19 μέρες τώρα και έχω ακούσει από αμέτρητους ομιλητές να κάνουν λόγο πρωτίστως για άρδην αλλαγή της νοοτροπίας. Για κινήματα αξιοπρέπειας. Γιατί αν είχαμε αξιοπρέπεια δεν θα χρειαζόταν να ήταν κανείς τώρα στις πλατείες. Η πλατεία, Μάνο, είναι ο ιδανικός τόπος για αυτή τη μεταβολή. Μην υποτιμάς τη νοημοσύνη του κόσμου της πλατείας. Έχει αναπτύξει αντισώματα στο λαικισμό και θα κατασπαράξει όποιον προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη κοσμοσυρροή για να καπελώσει το κίνημα. Εκεί κάτω, στην Πλατεία.
Σε (παρα)καλώ να επισκεφτείς ξανά το Σύνταγμα και ό,τι σε προβληματίζει να παλέψεις για να το αλλάξεις και να μην το κατακρίνεις εκ του ασφαλούς μέσα από έναν υπολογιστή. Μη μας λες τι κάνουμε λάθος. Έλα κι εσύ, βοήθησε μας να κάνουμε το σωστό. Το ταξίδι που ξεκίνησαν οι Αγανακτισμένοι δεν έχει ηγέτες. Είναι ένα πλοίο μονάχα με πειρατές που προς το παρόν δεν έχει σαφή προσανατολισμό. Θα τον βρει στην πορεία του ταξιδιού. Ο Καβαφης , Μάνο, έλεγε πως σημασία έχει το ταξίδι και πίστεψε με, το ταξίδι των Πλατειών ακόμα κι αν εν τέλει αποτύχει, έχει πολλά να σου προσφέρει. Έλα, φέρε και τον φίλο σου για να μάθεις τι θα πει Δημοκρατία.
Κλείνοντας Μάνο, ξέχασες να αναφερθείς σε πολλά αλλά θα σου θυμίσω τη βασικότερη παράλειψη σου.
Ο μόνος αγώνας που χάνεται, είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ...


ΥΓ Ένα καθαρό debate,όχι από αυτά με τις στημένες ερωτήσεις και χαζογελάκια.Να σαι καλά Πετράν,πάρε και ένα κομμάτι απο μένα!!

1 σχόλιο:

  1. Το κίνημα ύστερα από ιδεολογικές ζυμώσεις έχει αποκτήσει μία κατεύθυνση και δεν είναι όπως τις πρώτες ημέρες του. Χθες ήμουν όλη μέρα στο Σύνταγμα και πιστεύω πως όλοι οι συνειδητοί επαναστάτες πρέπει να παλέψουμε με την παρουσία μας στο δρόμο για την εξάλειψη της λα'ι'κής δεξιάς που είχες αναφέρει προκειμένου να υπάρχει ιδεολογικός προσανατολισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ό,τι θές κερνάει το κατάστημα...