Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μια παλιά συνέντευξη με τον Γιώργο Χατζηπαύλου!



Δημοσιεύω μια συνέντευξη του Γιώργου Χατζηπαύλου στο παλιό μου μπλογκ τον Οκτώβριο του 2009.



1)Αι δυο μονόλογοι και φέτος, και stand-up comedy,τί περιπου θα δεί κάποιος κοντα σας;;
Μια κωμωδία με την αυστηρή έννοια της λέξης γιατί το stand up comedy ήταν πάντα το πιο δυνατό και ουσιαστικό είδος κωμωδίας εφόσον δεν βασίζεται σε ρόλους αλλά στο κείμενο. Επιπλέον σου δίνει τη δυνατότητα να καλύπτεις κάθε θέμα της καθημερινής ζωής (σχέσεις, παιδιά, γονείς, καταστάσεις που όλοι ζούμε γενικά) ή επικαιρότητας (πολιτική, κοινωνία). Άλλωστε στην κωμωδία η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι όταν ο κόσμος γελάει γιατί ακούει ή βλέπει πράγματα που έχει ζήσει αλλά εκείνη τη στιγμή δεν είχε το χρόνο ή την πολυτέλεια και την ψυχραιμία να σταθεί και να εντοπίσει το αστείο του πράγματος. Γιατί όπως λένε, η κωμωδία τελικά είναι δράμα συν χρόνος.
2)Εκτός από θέατρο και ραδιόφωνο freedom 88,9,αλήθεια υπάρχει ελπίδα στο ραδιόφωνο να αποκτήσει ξανα ο παραγωγός κάποιο ρόλο μακριά από τυποποιημένες playlists με "φθηνη" μουσικη;
Αφενός είναι επιλογή του παραγωγού γιατί πάντα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τις παρεμβάσεις και τις επεμβάσεις σου αλλά εξαρτάται κι από το μέσο. Υπάρχουν σταθμοί που δεν επιτρέπουν την προσωπική πρωτοβουλία. Ο FREEDOM 88,9 δεν ανήκει σε αυτούς. Έχεις απόλυτη ελευθερία επιλογής μουσικής και έκφρασης, εντός κάποιον κανόνων πάντα που ορίζουν την ταυτότητα του σταθμού. Φυσικά υπάρχουν σταθμοί που παίζουν «εύκολη» μουσική αλλά κι αυτή έχει το ρόλο της. Ο καθένας επιλέγει σύμφωνα με τις ανάγκες και το γούστο του. Δεν βάζω ταμπέλες καλή ή κακή μουσική. Υπάρχουν απλά πολλά διαφορετικά είδη που αγγίζουν κατά περίσταση ορισμένους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα όμως πρωταρχικό ρόλο στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας τον κύριο λόγο έχει η προσωπική αναζήτηση και καλλιέργεια. ΟΚ, ακούω ή βλέπω κάτι αλλά δεν πρέπει να μένω εκεί. Ειδικά σήμερα που χάρη στο διαδίκτυο η πρόσβαση σε πληροφορίες και μουσική είναι πανεύκολη.
3)Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον στην ελληνική μουσική, μπορεί το ποιοτικό να κυριαρχήσει;
Και μέλλον και παρόν και παρελθόν. Άλλωστε πάντα έχουμε την τάση να υποβιβάζουμε κάτι όταν συμβαίνει τώρα και να το εξυψώνουμε μετά από χρόνια, ειδικά αν έχει αντέξει. Πολλοί καλλιτέχνες που σήμερα θεωρούνται ιερά τέρατα, στην εποχή τους δεν αντιμετωπίζονταν σαν κάτι ιδιαίτερο. Σίγουρα οι φρέσκιες ιδέες λείπουν από την εποχή αλλά όχι εντελώς. Σκοπός είναι να αυξάνονται και το διαδίκτυο θα βοηθήσει σε αυτό. Σήμερα ένα γκρουπ μπορεί να έχει με ελάχιστο κόστος ένα μικρό στούντιο ηχογραφήσεων στο σπίτι αλλά και τη δική του σελίδα ώστε να φτάνει η μουσική του σε ανθρώπους με τους οποίους δεν έχει άμεση επαφή. Άρα μάλλον ζούμε σε μία μεταβατική περίοδο και η νέα γενιά ψάχνει και μοιραία κάποια στιγμή θα συντονιστεί και θα δώσει μαζικά πολύ καλά πράγματα. Ήδη το βλέπουμε και περιμένουμε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο!

4)Μιας και είσαι λάτρης της ροκ μουσικής,μπορείς να μου πείς τι είναι για σενα ροκ;
Το μουσικό είδος που επικοινωνεί καλύτερα από κάθε άλλο με όλα τα είδη τέχνης. Ποίηση, ζωγραφική, λογοτεχνία… Αναζητώντας το υπόβαθρο καλλιτεχνών της ροκ θα τα βρεις όλα αυτά. Μελοποιημένα ποιήματα, βιβλία τα οποία έγιναν τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής που έγιναν εξώφυλλα κι ένα σωρό άλλα.
5)Τί μουσική και ποιους καλλιτέχνες γούσταρες μικρός;
Ροκ και πάλι ροκ. Και λίγο χιπ χοπ, ειδικά την εποχή που μεσουρανούσαν οι Public Enemy. Το άπαν όμως στη μουσική για μένα ήταν και είναι οι Beatles. Είναι τόσοι πολλοί οι λόγοι και κάθε μέρα ανακαλύπτω κι άλλους. Ας πούμε απλά ήταν το πρώτο βήμα για έναν κόσμο που μέχρι τότε αγνοούσα.
6)Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Μάλλον ακούσια προέκυψε. Ξεκινώντας από το stand up comedy ήρθαν τα Σκερτσάκια που θεώρησα καλή ιδέα. Έγραφα, έπαιζα κι από εκεί και πέρα άλλαξε λίγο ο επαγγελματικός προσανατολισμός μου χωρίς να το καταλάβω. Προς το καλύτερο θεωρό αλλά θα δείξει!
7)Στα της πολιτικής τώρα πώς βλέπεις τα πράγματα με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;
Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν ένα παλιό μπουφάν που έχεις στη ντουλάπα σου αλλά για πολύ καιρό δεν φορούσες με αποτέλεσμα όταν το βρεις να είναι σαν καινούργιο. Αλλά δεν είναι και το ξέρεις. Απλά στην αρχή χαίρεσαι. Σε λίγο όμως θα θυμηθείς για το είχες ξεχασμένο τόσο καιρό εκεί. Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τη ΝΔ. Αλλά αυτό είναι το άλλο μπουφάν που θα βρεις όταν βαρεθείς το ΠΑΣΟΚ.
8)Η αριστερά στη χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει δυναμικά και να χτυπήσει το δικομματισμό;
Αυτά αποδεικνύονται μόνο ιστορικά και μέχρι στιγμής ο δικομματισμός δεν έχει φθαρέι στο ελάχιστο.
9)Με την παιδεία πώς τα βλέπεις,είναι τελικά τόσο σημαντικός ο θεσμός των πανελλαδικών;
Σίγουρα όχι τόσο όσο η προσωπικότητα και το πάθος που έχει ο καθένας για όσα θέλει να πετύχει και τον τρόπο ζωής που επιθυμεί. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα μέσο αλλά όχι το μόνο και δεν αρκεί η επιτυχία στις εξετάσεις για να εξασφαλίσει όσα κανείς ονειρεύεται. Άλλωστε η παιδεία στην Ελλάδα έχει τεράστια κενά τόσο στο σχολείο όσο και στο πανεπιστήμιο, τουλάχιστον ως προς τα ερεθίσματα που παρέχει ώστε να σε παρακινήσει να ψάξεις μόνος τι υπάρχει πέραν από αυτή.
10)Υπάρχει θρησκοληψία στην Ελλάδα;
Ναι αλλά θεωρώ σε λογικά επίπεδα σε σχέση με άλλες «προοδευτικές χώρες».
11)Εσύ ο ίδιος πιστεύεις στο Θεό;
Ναι αλλά με την αίσθηση του σεβασμού σε όσα πρεσβεύει ένα σύστημα αξιών όπως ο χριστιανισμός κι όχι με το φόβο της αόριστης κρίσης. Πολλά πράγματα που αποτελούν ανθρώπινη παρέμβαση με βρίσκουν αδιάφορο. Στη συνολική εκτίμηση όμως της θεωρίας και ενός συστήματος ηθικής είμαι σύμφωνος. Όχι ότι άλλες θρησκείες ισχυρίζονται το αντίθετο. Απλά αυτήν την γνωρίζουμε πολύ καλύτερα. Όπως και να έχει όμως η ζωή κι ο εαυτός μας, μας κρίνουν πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε.
12)Πώς αντιμετώπισες την εξέγερση των νέων το Δεκέμβρη του 2008;
Σε ότι αφορά τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις και μόνο αυτές, κρατάω αυτό που είπε κάποιος, ότι οι νέοι δεν είναι τόσο κοιμισμένοι όσο πιστεύουμε. Ας μην τους οδηγούμε στην αγανάκτηση.
13)Τελικά οι γνωστοί-άγνωστοι βρίσκονται στα Εξάρχεια όπως υποστηρίζει ο Χρυσοχοίδης ή πίσω από τα έδρανα;
Πριν φτάσουμε εκεί έχουμε τόσα άλλα να λύσουμε!
14)Η τρομοκρατία είναι μία νόστιμη καραμέλα που χρησιμοποιείται για την περιστολή των ελευθεριών;
Επίσης πριν φτάσουμε εκεί υπάρχουν άλλα που πρέπει να δούμε. Για παράδειγμα περιστολή ελευθεριών θεωρώ και τα τηλεφωνήματα από εταιρίες, τράπεζες και πολιτικούς που δεν σε γνωρίζουν. Γιατί να βλέπεις άγνωστο αριθμό και να φοβάσαι να απαντήσεις;
15)Όντας άνθρωπος της τέχνης,πιστεύεις ότι η τέχνη έχει φθαρεί λόγο της εμπορευματοποιήσης που υφίσταται;
Η τέχνη δεν φθείρεται. Μεταλλάσσεται ανάλογα με την εποχή. Κάποιες περίοδοι δίνουν βαθιά αίτια δημιουργίας και προσφέρουν σπουδαία έργα κι άλλες είναι πιο χαλαρές και δεν βγάζουν κάτι ιδιαίτερο. Νομίζω ότι διανύουμε μία πιο χαλαρή περίοδο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα πράγματα. Η διαφορά είναι ότι το μεγαλειώδες απλά συμβαίνει. Δεν φωνάζει, δεν διεκδικεί την άδικη αναγνώριση. Σε αντίθεση με το μέτριο που φωνάζει γιατί αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να το δει κανείς. Όπως λέει κι ο λαός τα άδεια βαρέλια κάνουν πιο πολύ θόρυβο.
16)Επίσης στην τέχνη μπορούμε να εντάξουμε και τα έργα με άσεμνο υλικό;
Ανάλογα. Δεν είμαι υπέρ της πρόκλησης μόνο και μόνο για να γίνει ντόρος.
17)Για να κλείσουμε κάπως πιο ανάλαφρα πιστεύεις ότι το ιντερνετ και τα προγράμματα τυπου facebook κτλ,έχουν συρρικνώσει την άμεση επαφή,ακόμα και στον τομέα "καμάκι";
Εγώ είμαι της παλιάς σχολής. Παρακολουθώ όλες τις νέες τεχνολογίες αλλά δεν αντικαθιστώ την ανθρώπινη επαφή με κανένα μέσο.
18)Τέλος αφού σε ευχαριστήσω θα ήθελα να μας πεις τον αγαπημένο σου στίχο ή γνωμικό που έχεις ακούσει από κάποιον;
Έτσι είναι άμα έτσι νομίζετε. Πιραντέλο.

1 σχόλιο:

  1. ωραία συνέντευξη αν και κάποιες επαγγελματικές του επιλογές του με ενοχλούν Αρβύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ό,τι θές κερνάει το κατάστημα...