Σάββατο 28 Μαΐου 2011

It's… Showtime!



Έφτασε η μεγάλη στιγμή για το παιχνίδι της χρονιάς στο θρυλικό Wembley Stadium,όπου οι "κόκκινοι διάβολοι" του σερ Άλεξ,αντιμετωπίζουν τους "μπλαουγκράνα" του Πεπ Γκουαρτντιόλα.Περιμένουμε μεγάλη μάχη,γρήγορο ποδόσφαιρο,και φυσικά πολλά "τεμάχια".Το ωραίο στους τελικούς είναι το ταξίδι που μπορείς να κάνεις στον χρόνο.Καταρχάς υπάρχει κάτι πολύ σπουδαίο στον αποψινό τελικό,διότι του στο Wembley,και οι δύο ομάδες κατέκτησαν τα πρώτα τους ευρωπαϊκά τρόπαια στό Πρωταθλητριών αφενός και στο Τσάμπιονς Λιγκ αφετέρου,η Γιουνάιτεντ το 1968 απέναντι στην Μπενφίκα και η Μπαρτσελόνα το 1992 απέναντι στη Σαμπντόρια.
Αρχικά η μεγάλη ομάδα του Μάντσεστερ που κοσμεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο,σε ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα το Old Trafford,έχει κατακτήσει 19 φορές το αγγλικό πρωτάθλημα,11 φορές το κύπελλο Αγγλίας και 3 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ.Πέραν από τις πολλές αθλητικές επιτυχίες, μεγάλη συμπάθεια προς την ομάδα έφερε και το αεροπορικό δυστύχημα του Δεκεμβρίου του 1958 στο Μόναχο, όταν σκοτώθηκαν οκτώ ποδοσφαιριστές της ομάδας. Ήταν μια φουρνιά ταλαντούχων παικτών (μέσος όρος ηλικίας τα 24 χρόνια), που ήταν γνωστοί ως Οι Μπέμπηδες του Μπάσμπι.
H Μπάρτσα από την άλλη είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης,καθώς έχει κατακτήσει 1 Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων (πρόδρομος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) και 3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ενώ στις δύο μεγαλύτερες εγχώριες διοργανώσεις έχει κατακτήσει 21 Πρωταθλήματα και 25 Κύπελλα Ισπανίας.


Επιπροσθέτως το Wembley Stadium,δεν είναι πια το ίδιο,καθώς σήμερα διαθέτει 90.000 θέσεις,και είναι ένα υπερσύγχρονο γήπεδο.Σ' αυτό το γήπεδο έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότεροι τελικοί της διοργάνωσης, ο αποψινός θα είναι ο έκτος. Ο πρώτος ήταν το 1963 με την κατάκτηση της Μίλαν, ο δεύτερος το 1968 με την κατάκτηση της Γιουνάιτεντ, ο τρίτος το 1971 με την κατάκτηση του Άγιαξ, ο τέταρτος το 1978 με την κατάκτηση της Λίβερπουλ κι ο πέμπτος το 1992 με την κατάκτηση της Μπαρτσελόνα.

Άλλο ένα σημαντικό που θα λάβει χώρα σήμερα,είναι ότι αμφότερες οι ομάδες,διαθέτουν από 3 ευρωπαϊκές κούπες,και μία από τις δύο θα ισοφαρίσει τον μεγάλο(κάποτε),Άγιαξ, (1971,1972,1973,1995) και φυσικά τη Μπάγερν (1974,1975,1976,2001).Μάλιστα όπως όλοι ξέρουμε οι δύο ομάδες συναντήθηκαν το 2009 στο Ολύμπικο της Ρώμης,όπου τότε η Μπάρτσα είχε κάνει έναν βραδινό περίπατο,με 2-0.

Τα σημαντικά της βραδιάς,που προοικονομούν ένα μεγάλο ματς,είναι τα εξής:


• Ευχάριστους… πονοκέφαλους αντιμετωπίζουν αμφότεροι οι προπονητές. Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Πέπε Γκουαρντιόλα… αναγκαστικά, θα απογοητεύσουν αρκετούς από τους παίκτες τους, αφού όλοι είναι «ετοιμοπόλεμοι»!

• Ο Σκωτσέζος τεχνικός, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στο Νησί, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους 11 που ξεκίνησε και απέναντι στη Σάλκε, στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, στη Γερμανία. Δηλαδή, τους: Φαν ντερ Σαρ, Φάμπιο, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Εβρά, Βαλέντσια, Κάρικ, Γκιγκς, Παρκ, Ρούνεϊ και Ερνάντες.

• Στον αντίποδα, ο Πέπε Γκουαρντιόλα πρόκειται να κατεβάσει τους εξής 11: Βαλντές, Πικέ, Πουγιόλ, Ντάνιελ Άλβες, Μαστσεράνο, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο, Βίγια και Μέσι.


Ας δούμε και τα στατιστικά του 19ου τελικού στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ:
1. Στις τελευταίες δέκα μεταξύ τους αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες στις νίκες. Τόσο η Μπαρτσελόνα, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν νικήσει τρεις φορές, ενώ τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Στα γκολ: 17 έχουν πετύχει οι Καταλαναοί, έναντι 14 των «κόκκινων διαβόλων».

2. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που δύο ομάδες που έχουν αναμετρηθεί σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, συναντώνται και πάλι. Η Λίβερπουλ και η Μίλαν έχουν παίξει δύο φορές στους τελικούς 2005 και 2007. Στο πρώτο παιχνίδι η αγγλική ομάδα είχε κατακτήσει το τρόπαιο. Την δεύτερη η ιταλική.
Στην πρώτη τους συνάντηση –στον τελικό του 2009- η Μπαρτσελόνα είχε επικρατήσει 2-0 της Γιουνάιτεντ.

3. Πρόκειται για την 22η φορά που μια ισπανική ομάδα φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή της… εξέλιξής του, το Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίστοιχα, 18 φορές αγγλικές ομάδες έχουν παίξει στο μεγάλο ραντεβού. Στην λίστα αυτή, την πρώτη θέση έχει η Ιταλία, η οποία έχει εκπροσωπηθεί 26 φορές σε τελικό.

4. Εάν νικήσει η Μπαρτσελόνα, τότε θα είναι ο 13ος τίτλος που καταλήγει σε ισπανικά χέρια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Στην περίπτωση επικράτησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τότε, 12 φορές το τρόπαιο θα έχει κατακτηθεί από Αγγλική ομάδα.

5. Όποια ομάδα νικήσει θα μπει στο… κλαμπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ από την χρονιά έναρξής του, δηλαδή, το 1992-93. Μέχρι τώρα μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τρεις φορές το τρόπαιο.

6. Περίεργη σύμπτωση… Τόσο η Μπαρτσελόνα, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν τον ίδιο απολογισμό σε συγκομιδή τερμάτων. Έχουν πετύχει 303 γκολ, ενώ έχουν δεχθεί 158, πάντα σε παιχνίδια που έχουν δώσει την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά… Οι Καταλανοί έχουν τον απολογισμό αυτό σε 158 παιχνίδια του στη διοργάνωση, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» σε 175 αγώνες.

7. Είναι ο πρώτος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ που φιλοξενείται στο νέο Γουέμπλεϊ. Μέχρι την ανακαίνισή του, είχαν διεξαχθεί πέντε τελικοί σε αυτό: Μίλαν – Μπενφίκα (1963), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπενφίκα (1968), Άγιαξ – Παναθηναϊκός (1971), Λίβερπουλ – Μπριζ (1978) και τέλος, Μπαρτσελόνα – Σαμπντόρια (1992).

8. Το Γουέμπλεϊ είναι γούρικο και για τις δύο ομάδες… Όσες φορές έχουν αγωνιστεί σε αυτό, οι παίκτες τους έχουν φύγει με πλατιά χαμόγελα και το τρόπαιο.
Το 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε 4-1 της Μπενφίκα, ενώ το 1992 η Μπαρτσελόνα νίκησε 1-0 την Σαμπντόρια. Σημαντική σημείωση… Και τις δύο φορές στην παράταση!

9. Στις δύο της κατακτήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ η Μπαρτσελόνα έφυγε νικήτρια αντιμετωπίζοντας αγγλικές ομάδες. Το 2006 επικράτησε 2-1 της Άρσεναλ στο Παρίσι και το 2009 στη Ρώμη νίκησε 2-0 την εφετινή της αντίπαλο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

10. Ο Λιονέλ Μέσι έχει πετύχει 11 γκολ στην τρέχουσας σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα λιγότερο από τον Ολλανδό, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ με 12 γκολ από το 2002-3 αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ.
Όμως ο Λιονέλ Μέσι έχει ένα αρνητικό ρεκόρ απέναντι στις αγγλικές ομάδες. Δεν έχει σκοράρει στα τελευταία επτά παιχνίδια που έχει δώσει με την Μπαρτσελόνα σε αγγλικό έδαφος.

11. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα σκοράρει πάντα, στα τελευταία 20 παιχνίδια που έχει δώσει στη διοργάνωση. Η τελευταία φορά που είχε μείνει άσφαιρη ήταν πριν 18 μήνες στο παιχνίδι των ομίλων με την Ρουμπίν Καζάν.

12. Ο Κάρλες Πουγιόλ, αρχηγός της Μπαρτσελόνα εάν αγωνιστεί τότε θα φτάσει στις 100 συμμετοχές στη διοργάνωση.

13. Για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ θα συνδυάσει το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του με έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτό θα συμπληρώσει 99 συμμετοχές στη μεγάλη διοργάνωση, στην οποία έχει παίξει με τα φανέλες των Άγιαξ, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεν.

14. Απέναντι σε αγγλικές ομάδες η Μπαρτσελόνα μετράει 29 νίκες και 17 ήττες σε συνολικά 65 παιχνίδια. Από αυτά τα 22 είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ στα οποία έχει γνωρίσει πέντε φορές την ήττα.

15. Από την άλλη πλευρά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει νικήσει τις 7 από τις 27 μάχες της με ισπανικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις έχει 11 νίκες σε 40 παιχνίδια κόντρα στους Ίβηρες.

16. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι αήττητος στα 13 τελευταία παιχνίδια του στη διοργάνωση. Τελευταία ήττας πέρσι 2-1 από την Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά.
Στα φετινά 12 παιχνίδια, η ομάδα του έχει δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ.

17. Ο παίκτης που θα κατέβει στον αγωνιστικό χώρο του νέου Γουέμπλεϊ το Σάββατο και θα έχει τις περισσότερες συμμετοχές… στην πλάτη του είναι ο Ράιαν Γκιγκς. Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει δώσει 125 παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τέσσερα λιγότερα έχει ένας άλλος παίκτης της Γιουνάιτεντ ο Πολ Σκόουλς. Περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση έχει ο Ραούλ με 142 συμμετοχές, φυσικά, τις περισσότερες με τη φανέλας της Ρεάλ Μαδρίτης…

Ας πάμε και στους μεταξύ τους τελικούς.Ταξιδεύουμε στο μακρινό 1991,τότε που η Γιουνάιτεντ μετά από πενταετή εξορία, λόγω των τραγικών συμβάντων στο «Χέιζελ»,γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή της για να δούμε πώς:

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (79’ Κούμαν – 67’, 74’ Χιουζ)


Barcelona: Busquets, Nando, Alexanco (Pinilla 72), Koeman, Ferrer, Goicoechea, Bakero, Eusebio, Beguiristain, Laudrup, Julio Salinas.

Man United: Sealey, Irwin, Bruce, Pallister, Blackmore, Phelan, Robson, Ince, Sharpe, McClair, Hughes.


Στον πιο πρόσφατο που προανέφερα μάλιστα το 2009,οι Ισπανοί,έπαιρναν εκδίκηση για εκείνο το πάρτι των «κόκκινων διαβόλων» χαλώντας τη δική τους γιορτή 18 χρόνια αργότερα.Και έτσι η Γιουνάιτεντ δεν κατόρθωσε να γίνει η πρώτη ομάδα του Τσάμπιονς Λιγκ που θα έκανε το repeat.


Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (10’ Ετό, 30’ Μέσι)

Barcelona: Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro 90), Messi, Eto'o, Henry (Keita 72).

Man United: Van der Sar, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Park (Berbatov 66), Anderson (Tevez 46), Carrick, Giggs (Scholes 75), Ronaldo, Rooney.




Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας,είναι οι τελικοί στο Wembley:
22 Μαϊου 1963 Μίλαν-Μπενφίκα 2-1
29 Μαϊου 1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 (1-1)
2 Ιουνίου 1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0
10 Μαϊου 1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0
20 Μαϊου 1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0 (0-0)






Για να δούμε λοιπόν,ποιός θα σηκώσει το άγιο....δισκοπότηρο!
Σας παραθέτω τέλος φράσεις μεγάλων ποδοσφαιριστών,που είχαν την τιμή να αγωνιστούν,σε τέτοιο επίπεδο:

"Τίποτα δεν συγκρίνεται με την κατάκτηση αυτής της διοργάνωσης"(Αλφρέντο ντι Στέφανο)

"Όταν είδα το κύπελλο από κοντά,νόμιζα πως θα πεθάνω"(Τζιάνι Ριβέρα)

"Είναι η καλύτερη στιγμή,για όποιον αγαπά το ποδόσφαιρο,να σηκώνεις αυτό το τρόπαιο"(Γιόχαν Κρόιφ)

"Είναι το κύπελλο που ονειρεύεσαι από παιδί να φιλήσεις μια μέρα"(Πάολο Μαλντίνι)

"Κοιμήθηκα αγκαλιά με το κύπελλο όλο το βράδυ" Στίβεν Τζέραρντ.

Αδημονούμε λοιπόν......

ΓΗΠΕΔΟ: «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίκτορ Κασάι

Και ένα τραγουδάκι,για καλή τύχη στη Γιουνάιτεντ,από το συμπατριώτη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ό,τι θές κερνάει το κατάστημα...