Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη με τον μουσικάνθρωπο Παντελή Αμπαζή!


Η απλότητα είναι αυτή που σε κεντρίζει σε έναν άνθρωπο.Η μαγκιά είναι να καταλαβαίνει ο άλλος ότι είσαι καλλιτέχνης και όχι να προσπαθείς εσύ να το δείξεις.Υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια,υπάρχουν καλλιτέχνες και καλλιτεχνάκια,ίσως τα media να τους αγνοούν ορισμένες φορές αλλά τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη την προβολή γιατί δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα.Ευχαριστώ λοιπόν τον Παντελή Αμπαζή για τη συνέντευξη!

(στο Μάνο Κανδεράκη)


1)Για πες μας μερικά λόγια για τη φετινή σου δουλειά;

Με τους εξαιρετικούς φίλτατους ηθοποιούς Γεράσιμο Γεννατά & Γιάννη ΜΠΟΣΤαντζόγλου, τον θρυλικό θίασο «ζήτω τα λαϊκά κορίτσια!» και το συγκρότημα «Ανωτάτη Ζαμπετική» παρουσιάζουμε φέτος στο θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ την μουσικοθεατρική παράσταση «ΕΞΩ ΚΑΡΔΙΑ»

Ελαφρά τραγούδια & βαριά λαϊκά, με jazz διάθεση & rock άποψη! Κωμικές πρόζες & σπαραξικάρδιες ατάκες. Τραγούδια με χαμόγελο για όλη την οικογένεια. Πικάντικα σχόλια για τα λαϊκά κορίτσια και τ’ αγόρια με κοιλίτσα. Αφιέρωμα στη βλακεία που τελικά είναι ανίκητη. Τραγούδια χιουμοριστικά και εύθυμα. Παντελώς χειροποίητα. Για να σκάσει επιτέλους το πικραμένο χείλι του πελάτη…

(Περισσότερες πληροφορίες στο www.ampazis.gr )


2)Από τη δική σου οπτική γωνία, βλέπεις ότι η οικονομική κρίση είναι ένα στημένο παιχνίδι;

Το παιχνίδι πάντα στημένο ήτανε. Η κατάσταση βέβαια όσο πάει και δυσκολεύει. Όμως τα πιο ακριβά πράγματα στη ζωή είναι τσάμπα. Μιά βόλτα στον ήλιο.Το sex. Η φιλία. Ανεκτίμητα και διαχρονικά. Η ζωή δεν είναι μόνο αριθμοί και «νούμερα». Ψυχρά οικονομοτεχνικά στοιχεία. Είναι και πνεύμα και ψυχή. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στη δυσκολία αυτή θα γίνει κι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όσο αφορά στην τέχνη τουλάχιστον. Θα λάμψουν αυτοί που με το τίποτα θα κάνουν θαύματα. Χωρίς παχυλά budget. Εκ των ενόντων. «With a little help from my friends» Να βγει ξανά μπροστά, η δύναμη της παρέας. Μακάρι!
Τα χρήματα πάντως ξαναλέω δεν είναι το παν. Ξέρω πολλούς δυστυχισμένους πρώτους και αρκετούς ευτυχισμένους δεύτερους... Ίσως πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου τις πατροπαράδοτες αρχές της ράτσας μας, τη λιτότητα, το μέτρο και την αξιοπρέπεια με τα λίγα.

Και αισιοδοξία παίδες! Όχι άλλη γκρίνια που είναι φαύλος κύκλος. Προσεχώς καλύτερα! Γιατί αυτή η ρημάδα η κρίση, μόνο με χιούμορ, χαρά και χαμόγελο παλεύεται... Εξάλλου το αλέγρο και η ελαφρότητα, είναι τα βαρίδια που μας πάνε στο βάθος των πραγμάτων.

3)Πές μας λίγα λόγια για σένα, πώς ξεκίνησε η περιπέτεια σου με τη μουσική και για τα πρότυπα της παιδική σου ηλικίας.


Γεννήθηκα. Αυτό είναι και το βασικότερο, για να πετύχει κανείς στη ζωή...

Από κει και πέρα, μετά την αποφοίτηση μου από Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο και ...Αεροπορία, όπως όλοι περίμεναν βγήκα στο τραγούδι! Τα Μαθηματικά τα σπούδασα. Στη μουσική είμαι αυτοδίδακτος και όμως είμαι παντελώς σίγουρος ότι ο αυτοδίδακτος είχε ένα ηλίθιο δάσκαλο… Έχω κατά καιρούς κάνει κυρίως τραγούδια, αλλά και θέατρο, ραδιόφωνο, σινεμά, τηλεόραση κι έχω συνεργαστεί με τον Μπιθικώτση, τον Ζαμπέτα, τον Κόκοτα, τον Βογιατζή, τον Παντελή, τον Ρένο, τον Σύλλα και άλλους άπειρους -πλην όμως έμπειρους- εκλεκτούς ομότεχνους κι έχω να λέω τα καλύτερα... Το καλλιτεχνικό μου όνειρο είναι να καταφέρω κάποτε να συνεργαστώ με επιτυχία με τον πιο δύσκολο συνεργάτη. Τον εαυτό μου.

Κάνω μουσικές και τραγούδια από το 1996 μέχρι σήμερα. Δίνουμε παραστάσεις όπου υπάρχει κοινό. Για την ακρίβεια παίζουμε, όταν οι απο κάτω είναι πιο πολλοί απο τους απο πάνω...
Δουλεύω μέχρι τώρα αναλόγως με τις προτάσεις που μου γίνονται. Επιλέγω με απόλυτο κριτήριο την ποιότητα -ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ- των χρημάτων που μου προτείνουν.
Γενικώς δηλαδή ασχολούμαι με την Τέχνη και περιμένω να δω αν θ' ασχοληθεί κι εκείνη κάποτε μαζί μου!

Αυτά τα ολίγα για μένα.

Τις υπόλοιπες απορίες, τις λύνω από κοντά...


4)"Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια",αφήνεις αιχμές για κάτι πίσω από το χιούμορ;

Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια, ζήτω τ’ αγόρια με κοιλίτσα!
Χιούμορ χωρίς αιχμές, ψάρι χωρίς ποδήλατο...


5)Σε πάω στην πολιτική, ποιοί πιστεύεις ότι μας κυβερνάνε σήμερα;

Ο Γιωργάκης κι ο Κωστάκης και τούμπαλιν! Οι ίδιοι και οι ίδιοι εδώ και 65 χρόνια. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου! Αν δεν ξυπνήσουμε εγκαίρως, είμαστε άξιοι της μοίρας μας...


6)Έχουμε καταλάβει τελικά τί είναι πολιτική; Εσύ πώς το βιώνεις, είσαι υπερ της αποχής;

Ένα έχω καταλάβει, τι είναι πολιτικοί...
Είμαι σαφώς υπέρ της συμμετοχής στα κοινά. Ας σηκωθούμε ΤΩΡΑ όλοι απ’ τους καναπέδες.
Και μην ξεχνάτε. Οι πολυθρόνες είναι μικροί καναπέδες. Και οι καρέκλες μικρές πολυθρόνες...


7)Πιστεύεις στο Θεό; Kαι πώς κρίνεις το ρόλο της εκκλησίας σήμερα;

Αντί απαντήσεως παραθέτω μερικές «θεϊκές» ατάκες:
Όταν ήμουν παιδί προσευχόμουν κάθε βράδυ για ένα καινούργιο ποδήλατο. Μετά κατάλαβα πως ο Θεός δεν δουλεύει έτσι, οπότε έκλεψα ένα και του ζήτησα να με συγχωρέσει.
Emo Philips


Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.
Βολταίρος

Αυτό ακριβώς κάναμε.
Ντιντερό (απαντώντας στον Βολταίρο)

Δόξα τω Θεώ, είμαι άθεος.
Salvador Dali

Η μόνη επαφή της ελληνικής εκκλησίας με το πνεύμα, τα τελευταία εκατό χρόνια, ήσαν οι αφορισμοί του Ροΐδη, του Λασκαράτου και του Καζαντζάκη.
Νίκος Δήμου


8)Tί είναι για σένα τέχνη;


Και τι άλλο είναι η τέχνη παρά λεπτομέρειες; Κωνσταντίνος Καβάφης
"Ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία." Αριστοτέλης

Συμφωνώ και επαυξάνω! Παντελής


9) «Κανένα έλεος για τους κοντούς», τελικα υπαρχει ρατσισμος;;;

Ρατσισμός υπάρχει και γύρω μας και εντός μας...
Όσο για τους κοντούς, είναι ωραίοι τύποι, έχουν χιούμορ. Γι’ αυτό και τους αρέσει το τραγουδάκι μου . Μόνο κάποιοι μετρίου αναστήματος ψιλοπαρεξηγιούνται…
Ο κοντός είναι γάτα! Χώνεται και σου τρώει τη γκόμενα σε χρόνο dt. Κι όπως έλεγε η γιαγιά μου: Αν δεις ψηλό να τρέχει, κοντός τον κυνηγάει!


10)Η ποιήση μπορεί να γίνει τραγούδι;;

Ασφαλώς! Αν μάλιστα μελοποιηθεί απο έναν Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδηθεί απο τον Γρηγόρη το Μπιθικώτση μπορεί να γίνει και πανελλήνια επιτυχία.


11)Θα ήθελα να μας πεις το αγαπημένο σου γνωμικό ή αγαπημένο σου στίχο

«Όσο πιο καλά τα ξέρεις, τόσο πιο απλά τα λες...» Ένας στίχος απο το τραγούδι μου ΘΕΩΡΙΕΣ

12)Αν σου έδινα ένα σπρέυ και σου έλεγα να βάψεις ένα τοίχο.Τί θα έγραφες και ποιόν τοίχο θα έβαφες;;

Έναν τοίχο στην περιοχή που συχνάζω και μου αρέσει να αποκαλώ: «Άνω Εξάρχεια-Κάτω Κολωνάκι»


13)Τέλος μια συμβουλή για το blog μας "Υπαρκτός Σουρεαλισμός"

Η ποιότητα δεν είναι είδος...



2 σχόλια:

  1. σε εποχές κρίσης πρέπει να αναζητούμε πνευματικά καταφύγια...
    κρατάμε επαφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτος ο τύπος.
    Μπράβο για το blog, συνεχίστε έτσι.

    Μόνο παράπονο: η μουσική που μπαίνει αυτόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ό,τι θές κερνάει το κατάστημα...