Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ο Jean-Luc Godard για το ελληνικό χρέος......



Είναι η λέξη που τελευταία ακούς από παντού, βλέπεις να κοσμεί οτιδήποτε μπορεί να διαβαστεί, εκτός από ετικέτες στο κουτί του γάλατος και των δημητριακών, σε συναντά απρόσμενα αλλά απαιτητικά σε γκάλοπ και μετρήσεις κοινής γνώμης, συνοδευόμενη από ένα μεγάλο και επιτακτικό ερωτηματικό. Έχει δύο συνθετικά, και τα δύο ουδέτερα, άρθρο οριστικό (και αμετάκλητο) και σε κυνηγά ακόμη και στον ύπνο σου: το ελληνικό χρέος.


Σε αντίθεση με όσα θα περίμενε ο κοινός ελληνικός νους, η λύση για το πρόβλημα που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη αναταραχή στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, δεν προέρχεται από κάποιο οικονομικό στέλεχος, από κάποιον μετανοήσαντα πολιτικό ή από τον από μηχανισμού θεό. Αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι η ζωή ξεπερνά την Τέχνη, ο δηλωμένος (από το τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών) φιλέλληνας Ζαν Λυκ Γκοντάρ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, δήλωσε ότι οι δημιουργοί (auters) πλέον έχουν πεθάνει. «Νομίζαμε ότι είμαστε δημιουργοί, αλλά κάναμε λάθος. Στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής αιχμής, με τα κινητά τηλέφωνα και όλες αυτές τις ευκολίες, ο καθένας μπορεί να είναι δημιουργός».

Ο σκηνοθέτης του τρυφερά «αιχμηρού» Film Socialisme που βγήκε σήμερα μόλις και στις ελληνικές αίθουσες, μιλώντας για τη νέα του ταινία (που ακροβατεί με το χαρακτηριστικό ιδιότυπο γκονταρικό βλέμμα μεταξύ κριτικού ρεαλισμού και συμβολισμού) που διαδραματίζεται σε ένα κρουαζιερόπλοιο που πλέει στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε και στο ελληνικό πρόβλημα: «Οι Έλληνες μας έδωσαν τη Λογική. Τους χρωστάμε γι’ αυτό. Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε την έννοια του ‘επομένως’, όπως τη χρησιμοποιούμε για παράδειγμα στη φράση Δε μ’ αγαπάς πλέον .. επομένως… ή σε βρήκα με άλλον άντρα στο κρεβάτι… επομένως…Χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση για να αναφερθούμε στις σημαντικότερες αποφάσεις μας, οπότε μάλλον ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε να το ξεπληρώνουμε. Αν πληρώναμε 10 ευρώ στους Έλληνες για κάθε φορά που χρησιμοποιούσαμε τη φράση, σε μία μόλις ημέρα θα λυνόταν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και οι Έλληνες δε θα ήταν υποχρεωμένοι να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς. Μπορούμε μάλιστα να στείλουμε το λογαριασμό μέσω iphone».

Ο άνθρωπος που επινόησε τη Νουβέλ Βαγκ, απελευθέρωσε εκφραστικά τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς και διαμόρφωσε ένα από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα, έρχεται να απελευθερώσει και τον κοινό ευρωπαϊκό νου: από τα στερεότυπα. Κι αν σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο σκηνοθέτης πέθανε σχεδόν αμέσως μετά θα αναφωνήσουμε Ζήτω ο σκηνοθέτης!



Πηγη:http://blog.greekbooks.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ό,τι θές κερνάει το κατάστημα...